Huzurlarınızda CRM!
- Yazarlarımız
- Şubat 1, 2019
- 491
Bir önceki yazımda Endüstri 4.0 ve beraberinde gelen dijital akımın, aslında hepimizin hayatına nasıl etki ettiğinden bahsetmiş, sosyal medyanın günümüzde ne kadar büyük bir mecra haline geldiğine ve bunun kurumsal yapıda nasıl kullanılabileceğine kısaca değinmiştim. Bununla ilgili daha detaylı bir incelemeyi bundan sonraki yazılarımda da paylaşacağım. Dijital mecraların işletmeler için önemi kesinlikle yadsınamaz ancak şimdi, dijitalleşmenin kurumsal yapıda birinci adımından bahsetmek istiyorum. Huzurlarınızda CRM!
Müşteri ilişkileri yönetiminde geleneksel yöntemler kullanılmaya devam etse de, globalleşen pazarlar ve artan ihracat hacimleri, kurumlarda konu ile ilgili yazılım destekleri alınmasını neredeyse zorunlu hale getirmiştir. Bugün hemen hemen tüm kurumların kullandığı çeşitli yazılımlar mevcut.
Az önce de bahsettiğim üzere, CRM uygulamaları, kurumlarda dijital dönüşümün birinci adımı olarak adlandırılabilir. Uygulamanın kullanılması için belirli bir ölçek kısıtı yok. Yani bir kullanıcıdan, yüzlerce kullanıcıya kadar ölçeklerde CRM yazılımı kullanılabilmekte. CRM yazılımlarını, aylık veya yıllık kiralama modeli ile dilerseniz kurumunuzdaki sunucunuz üzerinde dilerseniz bulut üzerinde kullanabilirsiniz. Bulut üzerinde kullanılan uygulamalarda ek barındırma maliyetlerini ortadan kaldırıp, verilerinizi daha güvenli bir ortamda saklayabilir ve internet olan her ortamda, bilgisayar, telefon ve tabletlerinizden tüm verilere hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Peki CRM uygulamaları kurumlara ne gibi faydalar sağlıyor? Sanırım bu sıralamada öncelik kurumsal hafıza olacaktır. Kurumlar müşteri kayıtlarından, tekliflere, sipariş onaylarından fırsatlara pek çok bilgiyi bir arada tutmaya çalışır. ISO kalite sistemlerinin de önermiş olduğu “Yazdığını yap, yaptığını yaz” yaklaşımı da tüm bu bilgilerin, kalitede sürekliliğin sağlanması açısından bir gereksinim olduğunu ortaya koyar. Kullanacağınız bir CRM uygulaması ile tüm bu bilgileri tek bir çatı altında toplayabilir, dilediğiniz anda, dilediğiniz yerden kolayca ulaşabilirsiniz. Evet, CRM uygulamalarının sunduğu avantajlardan biri de verilere ulaşım kolaylığı. Potansiyel bir müşterinizle yaptığınız görüşme esnasında bir teklif hazırlayabilir ve daha toplantınız bitmeden teklifi kendisine iletebilirsiniz. Toplantı sonrasında hazırlayacağınız toplantı notları da yine aynı platformda kolayca ve güvenle saklayabilirsiniz. Sonrasında satış ekibinizle, bu görüşme ile ilgili yapmak isteyebileceğiniz görev atamalarını bu platform üzerinden kolayca yapılabilirsiniz. Görüşmeden satışa kadarki bütün süreçlerle ilgili tüm aşamaları kolaylıkla takip edebileceğinizi söylememe gerek olmadığını düşünüyorum.
CRM uygulamaları aynı zamanda süreçlerdeki insan hatalarını da minimum düzeye getirmek için etkili bir platformdur. Yapmayı planladığınız bir görüşme veya vereceğiniz veya verdiğiniz bir teklif ile ilgili hatırlatmalar atayabilir, sistemin istediğiniz gün ve zamanda size mail veya bildirimlerle sizi uyarmasını sağlayabilirsiniz. Bunun haricinde, dilediğiniz zaman ekibinizin verimlilik veya başarısını görmek için, gerekli tüm analizlere saniyeler içerisinde ulaşabilirsiniz. Evet, ihtiyacınız olan tüm süreç analizlerini yapmak artık sadece saniyeler alıyor. Bununla beraber başarılı satışların veya satışa dönüşmemiş tekliflerin nedenlerini inceleyebilir, ekibinizin verimliliğini artırıcı önlemler alabilir, sonrasında karşılaşabileceğiniz problemleri kolaylıkla öngörebilirsiniz.
Benim için CRM uygulamalarının en heyecan verici noktasına gelelim şimdi. Artık CRM uygulamalarında yapay zekâ kullanımı da mevcut. Yapay zekanın kullanılmaya başlanmasından sonra, CRM yazılımının kurumlar için sadece bir yazılımdan çok daha fazlası haline geldiğini söyleyebiliriz. Peki nasıl? Düzenli veri girişi yapıldığı sürece uygulama verilerin analizini yapıp, sizi başarıya gidecek yolda doğru bir şekilde yönlendirecektir. Müşteri veya potansiyel müşterilerinizin beklentilerini analiz edip, size hangi iletişim kanallarının daha doğru neticeler vereceği konusunda tavsiyeler verecektir. Kulağa her ne kadar bilim kurgu gibi gelse de, CRM uygulamalarında artık bu tip teknolojiler de mevcut.
Konuyu kısaca özetlemek gerekirse, CRM uygulamaları artık şirketlerin kontrolü elden bırakmadan büyümesine ve kullandığı tüm iletişim kanallarını tek bir sistem üzerinden, ofis bağımlılığı olmadan yönetebilmesine olanak sağlamaktadır. CRM uygulamalarını artık sadece yazılım yatırımı değil, verileri en doğru şekilde analiz edip size yol gösterecek bir uzman istihdamı gibi görmek daha doğru olacaktır. Burada sorulması gereken öncelikli soru şudur; ihtiyaçlarınıza yanıt verecek bir yazılım mı? Yoksa ihtiyaçlarınıza yanıt vermesi haricinde, kurumunuza değer katacak bir yazılım mı?
Son olarak, günümüzdeki tüm üretim ve satış otomasyonlarını göz önünde bulundurursak insan için teknolojiden, teknoloji için insan noktasına ne kadar süratli adımlar attığımız da düşündüren ayrı bir nokta.
Gelecek, şimdi!
Gününüz şen geçsin.