Türkiye İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan: “BIM rekabette fark yaratmamızın aracı olacaktır”

Türkiye İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan: “BIM rekabette fark yaratmamızın aracı olacaktır”

Türkiye İMSAD, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte katma değerli ve yüksek teknolojili ürünlerin payının artırılması amacıyla Bakanlık tarafından başlatılan ‘Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı’ çerçevesinde, atılacak somut adımların belirlenmesi için İstanbul’da, ‘Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayi Zirvesi’ düzenledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ve Türkiye İMSAD üyelerinin katılımıyla, 19 Nisan Perşembe günü Hilton Bomonti İstanbul’da gerçekleştirilen zirvede; sektörün önde gelen isimleri, inşaat malzemesi sanayisinde yaşanan son gelişmelerin yanı sıra, sektörün sorunları ve çözüm önerilerini aktardı. Sanayinin rekabet gücünü artıracak ve ithal bağımlılığını azaltacak ürün ve projelerin geliştirilmesi, global pazara entegrasyonunun sağlanmasının hedeflendiği ‘Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayi Zirvesi’ne, sektör temsilcileri yoğun ilgi gösterdi.

Sanayicilerimizden ciddi bir farkındalık ve katkı bekliyoruz

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayi Zirvesi’ni, Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı’nın önemli bir aşaması olarak gördüklerini vurgulayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, “Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı’na; tüm paydaşlarımızdan, tüm sektörlerimizden ve sanayicilerimizden, ciddi bir farkındalık ve katkı bekliyoruz. Türk ekonomisini güçlendirmenin anahtarının, güçlü özel sektörden geçtiğinin farkındayız. Dolayısıyla, kamu ve özel sektörü, birbirinin stratejik ortağı ve paydaşı olarak görüyoruz. Bu anlamda; kanun yaparken, mevzuat hazırlarken, destek paketleri oluştururken, teknik düzenlemeler yaparken, sizlerle birlikte, uyum içinde hareket etmek istiyoruz” dedi.

İnşaat sektöründe hedefimiz, tüm dünya

Bakan Özlü, inşaat sektörünün; çok sayıda alt sektörün ve farklı uzmanlık alanlarının toplamını temsil ettiğini ifade ederek, Türkiye; inşaat ve alt sektörleriyle birlikte, dünyanın parlayan yıldız ülkesidir. İnşaatta hedefimiz; ne sadece Balkanlar, ne sadece Ortadoğu, ne sadece Orta Asya’dır… İnşaat sektöründe hedefimiz, tüm dünyadır” dedi.

111,4 milyar dolar toplam pazar büyüklüğüne sahip bir sektörü temsil ediyoruz

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan ise 34 yıldır inşaat malzemesi sanayisini temsil eden Türkiye İMSAD’ın faaliyetlerini anlatarak başladığı konuşmasında, “Sektörlerinin lideri 80 büyük sanayici, 35 alt sektör dernek ve 15 paydaş üyemizle birlikte inşaat malzemesi sanayisinin çatı örgütüyüz. Sektörde 21 binden fazla noktada satış ağı bulunan, bugün 111,4 milyar dolar toplam pazar büyüklüğüne sahip bir sektörü temsil ediyoruz. Ekonomimizin lokomotifi olan inşaat sektöründe inşaat malzemeleri sanayinin iç pazar büyüklüğü ise 2017 yılında 95 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatımız ise 16,4 milyar dolara ulaştı” dedi.

İhracatta daha iyi seviyeye gelecek durumdayız

“Türkiye ekonomisi 2017 yılında %7,4 büyüyerek 851 milyar dolar olarak gerçekleşti. İnşaat sektörümüz ise yüzde 8,9 büyüyerek 146 milyar dolara ulaştı. İnşaat malzemeleri sanayisinin toplam inşaat sektöründeki payı %65’tir” diyen Ferdi Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye inşaat malzemesi sanayisi, katma değeri yüksek ürünler üretiyor. Uluslararası arenada rekabet gücü yüksek ve sürekli büyüyen bir sektörüz. Sektörümüzün dış ticaretteki performansı bölgesel gelişmeler nedeniyle istediğimiz seviyede olmasa da, mevcut pazarlardaki toparlanma ve hedef pazarlardaki ekonomik durağanlığın ve gerilemenin normale dönmesi ile daha iyi seviyeye gelebilecek durumdayız.

Batı’nın standartlarıyla üretip, bulunduğumuz coğrafyanın fiyatlarıyla rekabet ediyoruz

Gelişmekte olan ülkelerin tamamında üretilebilen ürünleri üretme kabiliyetine sahip olduklarını ifade eden Ferdi Erdoğan, “Batı’nın standartlarıyla üretip içinde bulunduğumuz coğrafyanın fiyatlarıyla rekabet ediyoruz. Rekabette, içinde bulunduğumuz coğrafyada fark yaratmak için öncelikle teknolojik değişimi hayata geçirme mecburiyetimiz var. Yani dijital dönüşümü rekabet etmekte olduğumuz ülkelerden çok daha hızlı hayata geçirmemiz ve bu süreci çok iyi yönetmemiz gerekiyor. Dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 şirketlerin kendi içlerindeki dikey entegrasyondan ibaret değildir. Bu dönüşüm yatay entegrasyonla mümkün olup, burada müşteriden tedarikçiye kadar aradaki tüm sürecin entegrasyonundan ve optimizasyonundan bahsediyoruz” dedi.

 BIM yani ‘Bina Bilgi Modellemesi’ rekabette fark yaratmamızın aracı olacak

Sürecin en önemli teknolojik örneklerinden biri olan BIM (Bina Bilgi Modellemesi)’in Türkiye’de kullanımının daha da yaygınlaşması gerektiğinin altını çizen Ferdi Erdoğan, “Gelişmiş ülkelerde yatay entegrasyonun en güzel örneği olan BIM, nihai müşteriden üreticiye kadar arada olan tüm paydaşların ortak aklının buluştuğu, enerjiden atık yönetimine, kaynak kullanımından kullanıcı ilişkilerine kadar tüm sürecin bir bütün olarak ele alındığı bütünleşik bina tasarım yaklaşımıdır. Dijitalleşmeden Endüstri 4.0’a, Ar-Ge’den inovasyona tüm ihtiyaçların ve çözümlerin yanıtlarını bulduğu bir platformdur. Ülkemizde başta kamu yatırımları, mega projeler ve kentsel dönüşüm olmak üzere tüm inşaat sektörünün yurt içi ve yurt dışı işlerinde, müteahhitlerimizden malzemecilerimize kadar bir işbirliğinin kotarılması ve dolayısıyla rekabette fark yaratmamızın aracı olacaktır. En iyi olduğumuz inşaat sektörünün toplamında; ihracatımızı, hatta iç pazarımızı, malzeme, mimarlık, müşavirlik, mühendislik, müteahhitlik, ustalık bilgi ve tecrübemizle birleştirdiğimizde, topyekûn nihai ürünle binanın ihracatını ve imalatını kurgulayabiliriz” diye konuştu.

İlgili Haberler

Yalıtımsız Binalarda Enerjinin %80’i Isıtma ve Soğutmaya Harcanıyor

Yalıtımsız Binalarda Enerjinin %80’i Isıtma ve Soğutmaya Harcanıyor

Baumit Enerji Verimliliği  Haftası’nda Isı Yalıtımına Dikkat Çekiyor Her yıl 11-18 Ocak tarihleri Enerji Verimliliği Haftası…
İnşaat malzemeleri ihracatı yılın ilk 10 ayında geçen yılın toplam ihracat değerini yakaladı

İnşaat malzemeleri ihracatı yılın ilk 10 ayında geçen yılın toplam ihracat değerini yakaladı

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Ekim ayı sonuçları açıklandı. Endeksin Ekim…
İnşaat Sektörünün Sorunları Mardin’de Ele Alındı

İnşaat Sektörünün Sorunları Mardin’de Ele Alındı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu tarafından, Mardin Şubesi ev sahipliğinde, 12 Aralık…