Systemair; Hedef Türkiye’yi En Güçlü Üretim Üssü Yapmak
- Firma Haberleri
- Aralık 14, 2021
- 566
İklimlendirme öncüsü Systemair, Dilovası’nda ürettiği inovatif çözümleriyle 2022’de ihracat ağını büyütmeyi hedefliyor
Dünyadaki değişimlere paralel olarak sağladığı katma değeri her geçen gün artıran iklimlendirme sektörü, 2021 yılında önemli gelişmelere ev sahipliği yaptı. Pandeminin insanlarda oluşturduğu temiz hava hassasiyetinin de etkisiyle yüzde 30’luk bir büyüme elde eden sektör, evlerden ticari ve kamusal alanlara kadar her noktada uygulama ve proje geliştirme imkânı buldu.İklimlendirme sektörünün öncü markası Systemair bu yıl özellikle ofisler, fabrikalar, hastaneler, okullar, AVM’ler gibi toplu alanlara yaptığı yatırımlarla pazarın en çok talep gören firmaları arasında yer aldı. 2021 yılında sektöre birçok ilki kazandıran şirket, sürdürülebilirlik konusunda da önemli farkındalık çalışmalarına imza attı. 2022 yılında Avrupa pazarına odaklanmaya hazırlandıklarını söyleyen Systemair Türkiye Genel Müdürü Ayça Eroğlu, inorganik büyümek için ihracat ağında Türkiye’yi en güçlü üretim üssü olarak konumlandırmak istediklerini vurguladı.
Systemair Türkiye olarak büyük kamu projelerinden özel sektör iş birliklerine kadar geniş bir hizmet ağına sahip olduklarını ve 2021 yılında önemli projelere imza attıklarını söyleyen Systemair Türkiye Genel Müdürü Ayça Eroğlu, yeni dönemde de referans çalışmalar yapacaklarını ifade etti. 25’ten fazla ülkeye gerçekleştirdikleri ihracat oranını yeni ülkelere açılarak daha da büyütmeyi hedeflediklerini söyleyen Eroğlu; ihracatın toplam ciro içindeki oranını yüzde 37’nin üzerine çıkardıklarını ve önümüzdeki 5 yıl içinde bu oranı yüzde 50’ye taşımak istediklerini vurguladı. 2021 yılında geçiş yaptıkları yeni santral platformu Geniox VOClean Ekoloji Ünitesi ile önemli bir yatırımı hayata geçirdiklerini belirten Eroğlu, 2021 yılını sektör ve şirket açısından değerlendirirken 2022 yılı hedeflerini de paylaştı.
Endüstri 4.0’a uyumlu fabrika ile üretkenliğini ve ihracat potansiyelini artırdı
Pandemi ile yeni bir dünya düzeninin hâkim olduğu 2021 yılında dijitalleşme, geliştirme, değer yaratma ve sürdürülebilir çözümler üretme konuları üzerine odaklandıklarını söyleyen Ayça Eroğlu; “2021 yılı bizim için yeni normale uyum sağlayarak çalışmalara hız verme dönemiydi. Şirketimizin global arenadaki 9 teknik merkezinden biri olarak yeniliklere öncülük edecek yeni teknolojiler üzerine yoğunlaştık. Uzun zamandır dijital alt yapıları üretim hattımıza entegre ediyorduk; 2021’de bu konudaki yatırımlarımızı artırdık. Üretim kapasitesini yenilikçi alt yapılarla birkaç yıl içinde yüzde 100’e çıkarmayı hedeflediğimiz fabrikamızda tercih ettiğimiz teknolojiler, üretkenliğimize ve ihracat potansiyelimize yansıdı ve ciddi bir ivme yakaladık. Bu ivme sayesinde 2021/22 dönemi itibariyle Systemair Grup’un son teknolojiye sahip, yenilenen gövde tasarımıyla dikkat çeken yeni santral platformu Geniox’a geçtik. Yılı genel olarak değerlendirdiğimizde hem iç pazarda hem de dış pazarda yakaladığımız başarıdan oldukça memnunuz” şeklinde konuştu.
Geniox VOClean Ekoloji Ünitesi’ni üreten tek ülke Türkiye oldu
Endüstriyel mutfak uygulamaları için ürettikleri mutfak filtrasyon cihazı Geniox VOClean Ekoloji Ünitesi ile sektörde önemli bir yeniliğe imza attıklarını söyleyen Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Geniox VOClean Ekoloji Ünitesi ile ilgili tüm çalışmaları Systemair Türkiye olarak biz üstlendik. Ürünümüzün stratejik planlamasından geliştirilmesine, dizaynından pazar araştırmasına kadar Ar-Ge çalışmalarını başarılı bir şekilde yürüttük. Türkiye’de geliştirilip Systemair Grup standardına uygun hale getirilerek grup bazında satılabilir bir ürüne dönüştürdük. Yağlı ve kirli mutfak havasını dışarıya atılmadan önce temizleyerek sağlığa zararlı partiküllerinden ayıran bu teknoloji, özellikle Hindistan ve Pakistan mutfaklarının yaygın şekilde tercih edildiği İngiltere gibi ülkelerde büyük ilgi görüyor. Ülkemizde bu özellikleri barındıran böylesi bir ürünü yerli üretimle sağlayabilen tek üretici olarak hem ülkemizde hem de ihracat pazarlarında büyümesini görmek gurur verici.”
2021’de sürdürülebilirlik projelerine ağırlık verdi
Şirket olarak topluma ve çevreye fayda sağlama misyonuyla sürdürülebilir bir iş modelini benimsediklerini ve bünyelerinde yer alan çevre mühendisleriyle bu yönde çalışmalara imza attıklarını söyleyen Ayça Eroğlu; “Systemair olarak sürdürülebilirliği bir hedeften ziyade tüm süreçlerimizi yöneten temel bir yaklaşım olarak görüyoruz ve iklimlendirme sektörüyle ilgili her alanda bu yaklaşımı rehber kabul ediyoruz. 2025 yılına kadar tüm ofis ve üretim operasyonlarıyla lojistik süreçlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmayı, tesislerimizin ve operasyonlarımızın enerji verimliliğini artırmayı, iç mekân hava kalitesini enerji verimli çözümlerle iyileştirmeyi, sürdürülebilir malzemeler kullanarak ve yaşam döngüsü perspektifinde tasarımlar yaparak ürünlerin çevresel etkilerini azaltmayı hedefliyoruz. Öncelikle, veri merkezi soğutma ünitelerini pilot ürün olarak seçtik ve veri merkezi soğutma ünitemiz özelinde ISO 14040/44 standartlarına uygun yaşam döngüsü değerlendirmesi çalışmamızı hayata geçirdik. Projemizde İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi ile ortak ilerliyor, karbon ve su ayak izimizi azaltmak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Çalışmalarımızın AB Yeşil Mutabakat kapsamında gündeme gelen sınırda karbon vergisi uygulamasında soğutma sektörü için referans niteliğinde olacağını öngörüyoruz” sözleriyle sürdürülebilirlik konusundaki kararlılıklarını vurguladı.
Dünyadaki veri merkezi soğutma çözümlerine inovatif bir soluk getirecek
Veri merkezi soğutma sistemleri alanındaki bilgi birikimlerini 2021 yılında global çapta bir yatırıma dönüştürerek çözümlerini ve Ar-Ge çalışmalarını üst seviyelere çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Ayça Eroğlu; “Sürdürülebilirliği inovasyonla bir araya getirdiğimiz veri merkezi soğutma ürünlerimizle çevreyi korurken Türkiye için yatırımlarımıza da devam ediyoruz. Dilovası’ndaki fabrikamız, ‘Systemair Grup içerisinde son teknolojiye sahip en modern üretim tesisi’ unvanını açıldığı günden beri koruyor. Şimdi de bu unvanımıza ‘HVAC sektöründe Avrupa’nın son teknolojiye sahip en donanımlı ve fan alanında uluslararası otorite AMCA 210’a akredite test laboratuvarı’ sıfatını eklemeyi amaçlıyoruz. Bu tesis, Systemair Grup tarafından yapılan ilk veri merkezi laboratuvar yatırımı olacak. Bu yatırımımızla, veri merkezi soğutma sistemlerinin olmazsa olmazı olan fabrika kabul testlerini kendi bünyemizde gerçekleştirerek iş ortaklarımıza eksiksiz ürün ve hizmet sunacağız. Veri merkezi soğutma cihazlarının testlerini gerçekleştirebilen Avrupa’daki en modern ve yüksek kapasiteli test laboratuvarı olma özelliğiyle bu tesis, Türkiye olarak üretim tesisimizin stratejik konumuyla dünya genelindeki veri merkezi soğutma çözümlerine yeni bir soluk getirecek” dedi.
EXPO 2020 ile sürdürülebilir taze hava misyonunu dünyaya duyurdu
Dubai’nin ev sahipliğinde gerçekleşen dünyanın en büyük küresel kalkınma etkinliği Expo 2020’de yer aldıklarını ve İsveç standının taze hava sponsoru olduklarını söyleyen Ayça Eroğlu; “EXPO 2020 etkinliği, dünyanın çok sayıda ülkesine ev sahipliği yapması açısından firmalar için çok büyük bir fırsat ve faydalı bir etkileşim platformu. Systemair olarak bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek ve sürdürülebilir taze hava misyonunu tüm dünyaya duyurabilmek için ziyaretçilere özel kapsamlı bir fuar deneyimi hazırladık. Fuar kapsamında 10 adet üst sınıf Geniox klima santralinin kurulumunu gerçekleştirdik. Fancoil üniteleri, soğutucular, çatı fanının yanı sıra özel malzemeli ısı ve serinletme geri kazanım sistemleri getirdik. Tüm bunlara ek olarak İsveç standının mağaza ve kafe bölümleri de grup şirketimiz Frico’nun yeni nesil hava perdeleriyle donatıldı. Systemair olarak ziyaretçilerin sağlıklı ve kaliteli bir iç mekân havası deneyimlemelerini sağlıyor, enerji verimli inovatif ürünlerimizi tanıtmaya devam ediyoruz” dedi.
MES projeleri ile fabrikaların dijital dönüşümü hızlandırılacak
Systemair Grup içinde yürütülen Üretim Yönetim Sistemi olan MES projelerinin Türkiye ayağı olarak önemli bir rol üstlendiklerini ifade eden Eroğlu; “Bilindiği gibi fabrikalar birçok istasyondan oluşuyor. İstasyonlar arasındaki akışı yani üretimi sağlayan iş emirlerinin dijitalleştirilmesi ise yeni endüstri çağında çok kritik bir öneme sahip. Bu noktada MES yani üretim işlemlerinin etkin bir şekilde organize edilmesini sağlayan bilgi sistemi büyük kolaylık sağlıyor. Systemair Türkiye olarak şirketimizin grup bünyesinde yürüttüğü MES projelerinde öncü bir role sahibiz. Genel Müdür Yardımcımız Ayşegül Eroğlu, Systemair Grup Üretimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ulrika Molander ile MES projesini yürütüyor ve fabrikaların dijitalleşme sürecine öncülük ediyor. Açılımı Manufacturing Execution System (Üretim Yönetim Sistemi) olan MES; kalite kontrolden bakım yönetimine, performans analizinden verimliliğe kadar birçok parametrede çeşitli kazanımlar sağlıyor. Sürecin dijitalleştirilmesini önemli metriklerin elde edilmesini sağlıyor. Ayşegül Eroğlu’nun başında olduğu bu projeyle topladığımız metrikler hem üretim süreçlerimizi iyileştirme hem de birçok farklı alan için yorumlanabilecek farklı veri setleri oluşturma aşamasında bize yol gösterecek” şeklinde konuştu.
Şirketin üst düzey yöneticisi Eurovent Başkanı oldu
İklimlendirme sektörünün global markası Systemair’ın HVACR sektörünün en önemli kurumlarından Eurovent’in en tepe yönetiminde temsil edilme hakkı elde ettiğini belirten Ayça Eroğlu şunları söyledi: “Geçtiğimiz mayıs ayında Systemair Grup’un Üretim ve İşletmeler Kıdemli Direktörü Raul Corredera Haener, derneğin başkanlığına atandı. Binden fazla şirketin temsil edildiği Eurovent’in başkanlık görevini 2021-2024 dönemi boyunca sürdürmek için seçilen Raul Corredera Haener, Systemair’in HVACR sektöründeki gelişmelere yön verme taahhüdünü bir kez daha vurguladı. Bu gelişmenin şirketimizin atacağı yeni adımlara da öncülük edeceğini düşünüyoruz.”
Systemair’ın desteklediği genç yeteneklerden şampiyonluk geldi
Systemair Türkiye’nin genç yeteneklerinin önünü açmak, eğitime destek vermek ve sektörün gelişimine katkı sağlamak için çalıştığını vurgulayan Ayça Eroğlu; “Şirket olarak desteklediğimiz Türkiye’nin ilk bağımsız ve tamamen online FRC takımı Cymurghs, lise öğrencilerini endüstriyel boyutta robotlar oluşturmaya ve programlamaya teşvik eden FIRST Robotik Şampiyonası’nda Chairman’s ödülünü alarak büyük bir gurur yaşattı. Cymurghs ile birçok projede de beraber yer aldık. ISK-SODEX Fuarı’nda Cymurghs ile özel bir deneyim yaşadık ve takım olarak görüntü işleme teknolojisini kullanarak geliştirdikleri bir insan sayım uygulamasını fuarda tanıtarak desteklerimizi sürdürdük. Bir ortamdaki kişi sayısını geçmişe dönük ayrıntılı verilerle analiz edebilen bu mekanizmanın fuar standımızda gördüğü ilgi bizi ayrıca mutlu etti” diyerek sözlerini tamamladı.