İklimlendirme sektörünün teknoloji öncüsü Systemair HSK; ‘Hastanelerde Taze Hava Olmazsa Olmaz’

İklimlendirme sektörünün teknoloji öncüsü Systemair HSK; ‘Hastanelerde Taze Hava Olmazsa Olmaz’

Systemair HSK; hastalar, sağlık çalışanları ve toplum sağlığı için hastanelerde taze havanın önemine dikkat çekiyor.

Çin’de 2019 yılının sonunda ortaya çıkan Covid-19, kısa bir sürede tüm dünyaya yayılarak milyonlarca insanın enfekte olmasına ve ciddi sayıda can kayıplarına neden oldu ve yayılım dünya genelinde hâlâ devam ediyor. Hastalığın yayılma hızı ve belirli yaş grupları üzerinde yarattığı etkiler, hastanelerin ve sağlık sistemlerinin sınırlarını da zorluyor. Bu yoğun tempoda ve zorlu çalışma koşullarında hastanelerin güvenli ve verimli bir şekilde işleyişini sürdürebilmesi için havalandırma çözümleri büyük önem taşıyor. Türkiye’nin en prestijli projelerine ek olarak kamu-özel sektör iş birliğiyle hayata geçirilen en büyük hastanelerin de iklimlendirilmesini sağlayan Systemair HSK, kamuoyunu pandemide daha da kritik hale gelen “kapalı alanlardaki iç hava sağlığının önemi” konusunda bilinçlendirmek amacıyla “Taze Hava Akımı” kampanyasını başlattı. Bu kapsamda hastaların ve Covid-19’a karşı ön cephede savaşan sağlık çalışanlarının sağlığı için hastanelerdeki iklimlendirme sistemlerine de dikkat çeken şirket, özellikle pandemi hastanelerinde alınması gereken önlemleri paylaştı.

Pandemi dönemiyle birlikte hastaneler başta olmak üzere toplu alanlardaki havalandırma sistemleri ve iç hava sağlığı, en çok konuşulan konular arasında yerini aldı. Hastanelerdeki hava kalitesinin toplum sağlığı açısından kritik düzeyde önemli olduğunu söyleyen Systemair HSK Genel Müdürü Ayça Eroğlu, şu bilgileri verdi:

“2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19, hemen hemen her ülkede hastanelerdeki teknik kapasiteleri daha da önemli hale getirdi. Hastanelerde yataklı bakım ve tedavi klinikleri gibi akut klinikler, yoğun bakım klinikleri, izolasyon odaları, ameliyathaneler, görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, sterilizasyon alanları ve acil müdahale alanları gibi farklı birimlerde yer alan iklimlendirme sistemlerinin kalitesi ve periyodik bakımı çok önemli… Bu sistemlerin aynı zamanda ulusal ve uluslararası protokollere göre uygulanması gerekiyor. İnsan ve toplum sağlığının korunması, enfeksiyon kontrolü, mekânlarda sıcaklık ve nem gibi fizyolojik konfor koşullarının sağlanması, termal yüklerin, zararlı gazların ve kokuların ortamdan uzaklaştırılması, enerji tüketim optimizasyonu ve sıhhi gereksinimlerin karşılanması hastane mekanik sistemlerinin başlıca amaçları arasında yer alıyor.”

Pandemi hastanelerinde alınacak ek önlemlerle virüsün yayılımı engellenebilir

Klima santrallerinin kullanıldığı alanlarda yüzde 100 taze hava moduna alınması gerektiğini söyleyen Eroğlu, pandemi hastanelerinde alınabilecek diğer önlemleri şöyle sıraladı: “Covid-19 enfekte hastaların bulunduğu klinikler negatif basınca alınmalı, klinik içerisinde bulunan personel dinlenme alanları pozitif basınç altında tutulmaya devam edilmeli, enfekte hastaların bulunduğu tedavi alanlarına yüksek etkinlikte partikül yakalayıcı filtre eklenmek suretiyle kirleticilerin hastane dışındaki insanlara bulaşması önlenmelidir. Enfekte olan hastaların tedavi gördükleri klinikler ile diğer operasyonel klinikler fiziksel olarak birbirinden ayrılmalı veya çapraz geçişler en aza indirilmelidir. Havalandırma sistemleri 7/24 çalıştırılmalı ve hastane tasarım aşamasında gerekli yedekleme tedbirleri de alınmalıdır.”

Klima santralleri modüler yapısı ve kolay bakım özelliğiyle hastanelerde öne çıkıyor

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde toplu alanlarda taze hava ihtiyacını karşılamak için kullanılan klima santrallerinin modülerliği, kolay bakım sağlayabilmesi ve en önemlisi temizlenebilir olmasıyla önem kazandığını söyleyen Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Klima santrallerinin ilk günkü performanslarını koruması ve sağlıklı bir şekilde taze iç ortam havası sağlama fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için ‘doğru bakım’ büyük önem taşıyor. Doğru ve zamanında bakımla klima santralleri kapalı ve toplu alanlar için fayda sağlayan sistemlere dönüşüyor. Systemair HSK olarak, klima santrallerimizin yer aldığı alanlarda bu bakım periyotlarını yakından takip ediyoruz. Saha ekibimiz, zorlu pandemi döneminde de bakım ve iyileştirme operasyonlarını kesintisiz olarak yürütmeye devam etti. Lokomotif ürünümüz olan klima santralleri, hastane projelerinde güvenli bir şekilde kullanılıyor.”

“45 günde inşa edilen Acil Durum Hastanesi projesinde yer aldık”

Pandemi döneminde mevcut hastanelerin kapasitesini güçlendirmek için İstanbul’da iki büyük acil hastane inşa edilmesine karar verildiğini hatırlatan Eroğlu; “45 günde inşa edilen Sancaktepe Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi projesinde yer aldık; buradaki zaman kısıtlamasına rağmen tüm klima santrallerini ve ilgili VRF dış ünitelerini zamanında teslim ettik. Üretim sırasında mühendisler, Ar-Ge ekibimiz ve sahada çalışan mavi yakalı çalışma arkadaşlarımız dâhil olmak üzere tüm fabrika ekibimiz böyle bir projeye ve halk sağlığına katkıda bulunmanın sorumluluğuyla büyük bir tutkuyla çalıştı. Bu projede üstün teknolojik ürünlerimizle yer almaktan ve sağlıklı nefese katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Şehir hastanelerinin yatak kapasitesi olarak yüzde 70’ini havalandırıyor

Türkiye’de kamu-özel sektör iş birliği modeliyle yapılan birçok şehir hastanesine sağladıkları üretim kapasitesinin Systemair HSK’yı diğer firmalardan her zaman bir adım öne taşıdığını söyleyen Ayça Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’nin sağlık alanındaki en büyük kamu-özel iş birliği projesi ve dünyanın tek parçada yapılan en büyük hastanesi olma özelliğini taşıyan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nin iklimlendirmesinde de yer aldık. Projemizin iklimlendirmesinde ısı geri kazanımlı, yüzde 100 taze havalı ve karışım havalı klima santralleri kullandık. Ayrıca Ankara Etlik, Elazığ, Mersin, İzmir, Isparta, Adana, Kocaeli, Kayseri, Konya, Eskişehir ve İstanbul İkitelli Şehir Hastaneleri, Okmeydanı ve Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’nde yer alıyoruz. Bugün aynı zamanda Türkiye’de işletmeye alınmış şehir hastanelerinin yatak kapasitesi olarak yüzde 70’ini biz havalandırıyoruz. Hastalar, sağlık çalışanları ve elbette toplum sağlığı için inovatif çözümlerimizle ülkemize katkı sağlamak bizim en büyük tutkumuz… Şu ana kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışmaya ve Taze Hava Akımı kampanyamızla kamuoyunu bilinçlendirmeye devam edeceğiz.”

İlgili Haberler

İSKİD, ISK-SODEX 2023’de Organizasyonları ve Stant Ziyaretleri ile Verimli Bir Fuar Geçirdi

İSKİD, ISK-SODEX 2023’de Organizasyonları ve Stant Ziyaretleri ile Verimli Bir Fuar Geçirdi

Avrasya Bölgesi’nin lider HVAC&R sektörü buluşma noktası olan ISK-SODEX 2023 fuarına standıyla katılan İSKİD, yerli ve…
Systemair Türkiye Sürdürülebilirlik Odağında Üretmeye Devam Ediyor

Systemair Türkiye Sürdürülebilirlik Odağında Üretmeye Devam Ediyor

5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Systemair Türkiye Genel Müdürü Ayça Eroğlu, gelecek nesillere…
Systemair Türkiye Düşük Karbon Kahramanı Oldu

Systemair Türkiye Düşük Karbon Kahramanı Oldu

HVAC endüstrisinde Yaşam Döngüsü Değerlendirme çalışması yapan ilk firma olan Systemair Türkiye, İklim Dostu Veri Merkezi…