Dünyanın en büyük havalimanına Danfoss imzası

Dünyanın en büyük havalimanına Danfoss imzası

Danfoss’un ürünleri ile inşa edilen İstanbul Üçüncü Havalimanı, kullanılan enerji verimli ürünleri sayesinde dünyanın enerji verimli en büyük havalimanı olacak.

Toplam alanı 76.000.000 m2 olan ve günlük 3.500 uçak hareketi ile yıllık 120 milyon yolcu kapasitesine sahip olmaya hazırlanan İstanbul Üçüncü Havalimanı, faaliyete başlamak için gün sayıyor. Isıtma, soğutma, motor kontrol sistemleri ve güç çözümleri alanlarında dünya lideri Danfoss, hava kalitesi, sıcak su, temiz su, atık su çevrimi ve yolcu konforu alanlarında sınıfının en iyi ürünleri ile İstanbul Üçüncü Havalimanı’nın inşasına katkıda bulundu. Danfoss’un çevreye duyarlı ürünlerinin kullanımı ile 500 ton daha az CO2 emisyonu oluşturacak olan dünyanın en büyük havalimanı İstanbul Üçüncü Havalimanı, bu sayede, yeşil bina konsepti ile inşa edilmiş dünyanın en büyük projesi olmaya da aday.

130 bin Avro enerji tasarrufu

İstanbul’un Üçüncü Havalimanı, toplamda 1.800’ü aşkın Danfoss frekans konvertörü kullanımı ile her yıl %30 oranında enerjiden tasarruf edecek. Danfoss VLT HVAC ve AQUA ürünlerinin toplam sahip olma maliyeti avantajı ile ısı kayıpları önlenerek tasarrufun da en üst seviyede olacak. Frekans konvertörü yatırımı ile Üçüncü Havalimanı’nın 18 ay gibi kısa bir sürede kendi maliyetini ödeyerek, her yıl yalnızca ısıya dönüşen enerjiden yaklaşık 130.000 Avro elektrik tasarrufu sağlaması bekleniyor. Danfoss’un 160kW – 250kW düşük harmonikli (LHD) ürünlerinin kullanımı ile Üçüncü Havalimanı’nda arıza oranını en aza indirgeyerek işletme devamlılığını maksimum seviyeye çıkartılması hedefleniyor. Danfoss Isıtma Sistemleri ve Motor Kontrol Sistemleri ürünleriyle inşa edilen havalimanının terminal binasındaki 531 adet klima santralinde binden fazla frekans konvertörü (FC) kullanıldı. Merdiven ve asansör basınçlandırma fanlarında, tünel Jet-Fan uygulamalarında, pompa merkezinde bulunan sirkülasyon ve temiz su pompalarında, soğutma grup pompalarında, ATC kulede ve arıtma tesisi uygulamalarında ise Danfoss VLT HVAC FC 102 ve VLT AQUA FC202 ürünleri tercih edildi. Bu binalarda 14.000 adet üzerinde AB-QM vana ile DN15’ten DN250’ye kadar yaklaşık 2.000 adet 2 yollu ve 3 yollu motorlu vanaların da montajı yapıldı. Danfoss’un sınıfının en verimli ısıtma ürünlerinin kullanımı ile işletmede kolaylık sağlanarak yolcu konforunun en üst seviyeye taşınması hedeflenirken aynı zamanda enerji tasarrufu sağlanmış olacak. Bu yatırımın da kendi maliyetini 2 yıl içerisinde karşılaması bekleniyor. Üçüncü Havalimanı’na özel olarak tasarlanan kapaklı çatı fanları kış aylarında kar ve buz eritmesinde kullanılacak; Danfoss DEVI ürünleri ile de hava konforu korunacak. Toplamda 51.000 m DEVI Snow kablonun 13.000 metresi, 376 adet özel çatı fanında kullanıldı; kar ve buz önleme amacıyla DEVI Snow 30T ve boru ısıtma amaçlı DEVI Flex 10T/18T montajları yapıldı. 13.000 m DEVI Flex 10T/18T ürünü ise yangın sisteminin güvenli çalışması amacıyla buzlanmaya karşı yangın sistemi borularında kullanıldı. Üçüncü Havalimanı’na özel olarak tasarlanan kapaklı çatı fanları kış aylarında kar ve buz eritmesinde kullanılacak; Danfoss DEVI ürünleri ile de hava konforu korunacak.

İlgili Haberler

Danfoss’un 2024 Yarı Yıl Finansal Performansı: Zorlu Piyasa Koşullarına Rağmen Kararlılığını Sürdürüyor

Danfoss’un 2024 Yarı Yıl Finansal Performansı: Zorlu Piyasa Koşullarına Rağmen Kararlılığını Sürdürüyor

Danfoss, 2024 yılının ilk yarısına ait finansal sonuçlarını açıkladı. Grup satışları 5 milyar euroya ulaşırken, yarıyıl…
Baymak’tan Klimalı Durakla Adana’ya Serin Bir Mola

Baymak’tan Klimalı Durakla Adana’ya Serin Bir Mola

İklimlendirme sektörünün öncü markalarından Baymak, Adana’da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bugünlerde, vatandaşlara serin bir…
Zorlu Ortam Koşullarında Yüksek Performans: Danfoss iC7

Zorlu Ortam Koşullarında Yüksek Performans: Danfoss iC7

Danfoss’un endüstriyel otomasyon ve kontrol sistemleri kategorisinde yer alan ürünü iC7, enerji verimliliği ve performansı ön…