Betonarme Su Depoları Yapıların Ömrünü Kısaltıyor

Betonarme Su Depoları Yapıların Ömrünü Kısaltıyor

Türkiye’nin yüzde 92’si deprem kuşağı üzerinde yer alıyor. Depreme hazırlıklı olmak için mevcut yapı stoğunun risk faktörlerini doğru bir şekilde değerlendirmek gerekiyor. Bina altlarında bulunan betonarme su depoları da risk faktörleri arasında yer alıyor. Çünkü depremler nedeniyle statik taşıyıcılığını kaybeden betonarme su depolarında zamanla sızdırma problemleri oluşuyor. Bu durum ise binanın yük taşıma kapasitesini düşürüyor.

Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, 1-7 Mart Deprem Haftası vesilesiyle yaptığı açıklamada su depolama sistemlerinin yapı güvenliği açısından önemine dikkat çekti.

Nüfusun yüzde 95’i deprem kuşağında yaşıyor
Türkiye, sismik hareketlerin yoğun olduğu Alp Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer alıyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye topraklarının yüzde 92’si deprem kuşağında bulunuyor. Nüfusun yüzde 95’i deprem kuşağında yaşıyor. Depreme hazırlıklı olmak için mevcut yapı stoğunun risk faktörlerini doğru bir şekilde değerlendirmek gerekiyor.

1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla açıklamada bulunan Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, geleneksel sistemler olarak adlandırılan betonarme su depolarının yapının ömrünü kısalttığını açıkladı:

Binanın yük taşıma kapasitesini düşürüyor
“Yapıları depreme dayanıklı sistemler ile koruyarak deprem esnasında oluşabilecek riskleri minimize etmek hayati önem taşıyor. Bina altlarında bulunan ve binalar için risk faktörü oluşturan betonarme su depolarını da bu kapsamda değerlendirmek gerekiyor. Çünkü depremler ve sarsıntılar nedeniyle statik taşıyıcılığını kaybeden betonarme su depolarında zamanla sızdırma problemi oluşuyor. Bu durum ise binanın yük taşıma kapasitesini düşürüyor.

GRP su depoları, suyu güvenle depoluyor
6 Şubat depremleri sonrası sahada yaptığımız çalışmalarda, bina altlarındaki su depolarının ve yangın proses depoları gibi su depolama sistemlerinin yapıların mukavemetini ve korozyon dayanımını olumsuz yönde etkilediğine şahit olduk. Betonarme su depolarının binaların statik taşıyıcılığı için tehlike oluşturmaması için; cam elyaf takviyeli kompozit malzeme ile üretilen, dış basınçlara ve etkenlere karşı yüksek mukavemet katsayısına sahip olan ‘GRP su depolama sistemleri’ni tercih etmek gerekiyor. Mevcut yapılardaki betonarme su depolarını ise renovasyon kapsamında değerlendirmek mümkün. Çünkü modüler yapıda olan GRP su deposu, betonarme bir deponun yerine kolaylıkla kurulabiliyor. Bu noktada apartman ve site yönetimleri ile işletmelere önemli görevler düşüyor.” dedi.

Ekomaxi GRP su depolama sistemleri, minumum 50 yıl süren ekonomik ömürleri boyunca güvenli su depolama imkânı sunuyor.

İlgili Haberler

Türkiye’deki Su Kayıp Oranının 2033’te Yüzde 25 Düşürülmesi Hedefleniyor

Türkiye’deki Su Kayıp Oranının 2033’te Yüzde 25 Düşürülmesi Hedefleniyor

Su stresi altında olan Türkiye’de kaynaktan gelen suyun yüzde 50’si yaşam alanlarına ulaşmadan kayboluyor. Tarım ve…
Şebeke Suyunu Yönetirken ve Kullanırken Bunlara Dikkat!

Şebeke Suyunu Yönetirken ve Kullanırken Bunlara Dikkat!

Yaşam alanlarında kişisel bakım ve temizlik amacıyla kullandığımız şebeke suyunu içmek bizleri endişelendiriyor. Ancak uzmanlar, şebeke…
Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız ile Sektördeki Yenilikler Üzerine Söyleşi

Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız ile Sektördeki Yenilikler Üzerine Söyleşi

Ekomaxi, su depolama ve doğalgaz baca sistemlerinde öncü bir firma olarak yenilikçi çözümleriyle sektörde dikkat çekiyor.…