Hava Dağıtım Sistemlerinin Geleceği: Tekstil Hava Kanalları

Hava Dağıtım Sistemlerinin Geleceği: Tekstil Hava Kanalları

Tekstil hava kanalları, Türkiye’de başta gıda, elektronik ve ilaç sektörü olmak üzere hemen hemen her endüstriyel tesis uygulamasında artık neredeyse bir standart haline geldi. Terzi usulü olarak tasarlanan ve üretilen tekstil hava kanalları, endüstriyel tesislerin değişkenlik gösteren hava dağılım ihtiyaçlarına tam olarak yanıt verebilmesi ve ekonomik olması nedeniyle endüstriyel projelerin hava dağılım çözümlerinde sıklıkla tercih ediliyordu.

Yaşam alanındaki birey konforunu artırması, hastalıklara sebep olan hava akımlarına yol açmaması, kolay yıkanabilir ve hijyenik olması sebebiyle tekstil bazlı hava dağıtım sistemleri son zamanlarda ülkemizdeki alışveriş merkezleri, galeriler, mağazalar, konferans salonları, sinemalar ofisler, okullar kafeler ve spor tesisleri gibi konfor projelerinde de boy göstermeye başladı.

Aslında dünyada 1970 yılından beri kullanılan tekstil bazlı hava dağıtım teknolojisi konfor, hijyen, sağlık ve mimari avantajları bir arada ve uygun maliyetle sunabilen tek sistem olması sebebiyle ülkemizde popüler hale geldi. bu sistemin ülkemizde bu kadar sıklıkla kullanılmaya başlanmasının sebeplerini aşağıda inceleyelim.

Birçok Gizli Maliyetten Tasarruf Olanağı

Tekstil bazlı hava dağıtım sistemleri, metal kanal, galvaniz kanal, spiro kanal gibi klasik hava dağıtım sistemlerine göre altı farklı yönden daha ekonomik. Genellikle ilk bakışta fark edilmesi kolay olmayan bu 6 gizli maliyetten tasarruf edilerek, proje giderleri  %70’e kadar azaltılabiliyor.

Projelendirmede maliyetlerinin başında işçilik giderleri geliyor. Kumaş hava kanallarının montajı çok basit ve kolay. O nedenle raylardan veya tijlerden oluşan askı sisteminin montajını standart bir alet çantasında bulunan ekipmanlarla sadece birkaç kişi ile hızlıca tamamlanabiliyor.

Ardından, kumaş hava kanalları hafif olması sebebiyle fazla güç veya fazladan ekipman gerektirmeden, bir perdeyi asar gibi kolaylıkla ve kısa sürede asılabiliyor.

Tüm montaj süreci, sadece birkaç kişi ve standart ekipmanlarla çok kısa bir sürede ve uygun maliyetle sonuçlandırılıyor.

Metal hava kanallarının aksine, bez kanalların nakliyesi ve depolanması çok kolay ve ucuz. Kumaş kanallar, katlanabilir ve hafif olduğu için sadece birkaç kutu içerisine sığıyor. O nedenle diğer sistemlerinin aksine, kumaş kanalların proje alanına nakliyesi için kamyon veya kamyonet gibi araçlara gerek duyulmuyor.

Ayrıca, kumaş kanalların birkaç kutu içerisine sığabilmesi, kolay sökülüp takılabilmesi ve depolanabilmesi; özellikle şantiye gibi geçici projelerin veya fuar, sirk, indirim çadırları gibi süreli etkinliklerin düzenlendiği alanların şartlandırma ihtiyaçlarının yüksek kaliteli ve ekonomik bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor.

Bez kanalların sağladığı en önemli maliyet avantajlarından birisi de izolasyon gerektirmemesi. Hava, kumaş yüzeyinin tamamından atıldığı için kanallar üzerinde yoğuşma meydana gelmiyor. Ayrıca bez kanalın tamamı aynı zamanda hava dağıtıcısı işlevi gördüğü için, fazladan ızgara, difüzor gibi aksesuarlara da gerek ihtiyaç duyulmuyor. Kumaş kanal sisteminin balans ayarı tasarım aşamasında yapıldığı için sahada balans ayarı için saatlerce vakit harcamaya gerek kalmıyor. İstenen renkte üretilebildikleri için boyamaya da gerek yok.

Günümüzde piyasada tekstil kanal sistemlerinin dayanıklılığı ve kullanım ömrü sorgulansa da tekstil kanallar, oldukça yüksek kaliteli ve dayanıklı malzemelerden üretiliyor. Paslanmadığı için özellikle korozif veya yüzme havuzları gibi nemli alanlarda metal kanallara göre çok daha uzun ömürlüler. Bu endişeleri gidermek için çoğu tekstil kanal serisinde 10 yıla kadar garanti süreleri sunuluyor. Ayrıca 1973 yılında kurulan ve hala ilk günkü gibi çalışan tekstil kanal sistemleri bulunuyor.

Gerçek Anlamda Sonsuz Tasarım Seçeneği

Tekstil hava kanalları her bir projenin tüm gereksinimlerini karşılaması için “terzi usulü” olarak tasarlanıp üretiliyor “Terzi usulü” hava dağıtım teknolojisini incelemek gerekirse;

  • Binanın estetiğine katkı sağlayan; yuvarlak, yarım daire, D-şeklinde, elips ve dikdörtgen kanal kesitleri, olmak üzere 5 farklı kanal profili, çeşitli renklerde kumaşlar ve baskı seçenekleri gibi tasarım nitelikleri
  • Hava atış modelleri, çeşitli kumaş türleri, anti-bakteriyel özellik, yanmazlık ve alev geciktirme gibi teknik ve yasal gereksinimleri
  • Binanın yapısına uyum sağlayacak 13 farklı tipte askı sistemi seçeneği ile bir araya getirerek, projenin tüm ihtiyaçlarına yanıt verebilen ve aynı zamanda estetik algılara hitap eden bir hava dağıtım sistemi oluşturmaya olanak tanıyor.

Terzi usulü hava dağıtım sistemi ile en iyi hava akış modeli oluşturularak projenin özel ihtiyaçları karşılanabiliyor. Örneğin, alçak tavanlı alanlarda küf oluşumunu engellemek isteniyorsa, alçak hava akış modelleri kullanılır. Eğer, binada tavan yüksek ise ve ısıtma yapılacaksa, havanın, yaşam alanına ulaşmasını sağlamak ve tabakalaşmayı önlemek için yüksek atımlı akış modelleri kullanılıyor.

Rakipsiz Birey Konforu

Havanın belirli noktalardan atıldığı geleneksel hava dağıtım sistemlerinin aksine, kumaş kanallarda hava, kanalın yüzeyi boyunca eşit ve dengeli bir şekilde dağıtılıyor. Farklı hava geçirgenlik katsayısına sahip kumaş türlerinin üzerine uygulamanın türüne ve amacına yönelik yerleştirilen nozullar, delikler, mikro delikler, koni biçimdeki jetler veya bunların kombinasyonu ile gereksinim duyulan tüm ısıtma, soğutma ve havalandırma ihtiyaçları karşılanıyor.

Piyasada şartlandırma için farklı özellik ve tiplerde fazlaca cihaz seçeneği bulunmasına karşın, havanın mekan içerisine dağıtılmasında oluşturulabilecek çözümler geleneksel hava dağıtım sistemlerinin yetenekleri sınırlı. Fakat kumaş kanallar tüm sınırları ortadan kaldırarak, hava dağıtımının mekana ve amaca göre uygulanmasına olanak sağlıyor. Mekana göre tasarlanan bir tekstil kanal sistemi ile ölü bölgelerin ve rahatsız edici hava akımlarının önüne geçilerek iç mekanda yüksek kaliteli hava elde ediliyor.

Memnun Müşteriler, Sağlıklı Çalışanlar, Azalan Elektrik Faturaları

Özellikle yaz aylarında tek bir noktadan atılan soğuk havanın yarattığı cereyan sebebiyle spor salonlarında antrenman yapan sporcular, kafelerde içeceklerini yudumlayan insanlar veya bir etkinliği izleyen seyirciler bu alanlardan rahatsız olurlar ve kaçınırlar. Kış aylarında ise sıcak havanın yaşam alanına ulaştırılamaması nedeniyle ölü bölgeler oluşur. Özellikle ülkemizde hem yaz hem de kış aylarında fazlaca rağbet gören alışveriş merkezleri, marketler, mağazalar ve kafeler gibi müşteri konforunun satın alma isteği üzerinde önemli etken olduğu alanlarda iç mekan hava kalitesi ve homojen hava dağılımı çok önemlidir.

İç mekan hava kalitesi müşterilerin olduğu kadar çalışanları için de büyük önem taşıyor. Cereyansız, ölü bölgelerin olmadığı ve düşük hızda, yüksek hava değişiminin yapıldığı ofislerde çalışanlar, dersliklerdeki öğrenciler kendilerini dinç ve zinde hisseder. Sistem özellikle gıda işleme tesisleri gibi soğuk alanlarda kullanıldığında çalışanların hava akımları nedeniyle sıklıkla hasta olmasını önleyerek işletmedeki verimliliğe katkı sağlıyor

Enerji tasarrufu noktasında ise, tekstil kanal sistemi ile istenen ortam sıcaklığına, metal kanallara göre daha hızlı ulaşılıyor ve sistemin çalışması için gerekli dış statik basınç çok az. Bu nedenle tekstil kanal sistemi, enerji tüketimini azaltarak, elektrik faturalarını yaklaşık %40 oranında tasarruf ettiriyor.

Özetlemek gerekirse düşük maliyeti, her alana kolaylıkla uygulanabilmesi ve gereksinimlerini karşılayabilmesi, sağladığı enerji tasarrufu ve çeşitli renk, logo ve baskı seçenekleri ile kurumsal kimliğe uygun olarak üretilebilen tekstil hava kanalları ülkemizdeki konfor projelerinde sıklıkla tercih edilmeye başlandı.

Kumaş hava dağıtım sistemleri hakkındaki tüm detayları öğrenmek için sales-tr@fabricair.com adresine bir e-posta gönderebilir veya www.fabricair.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Haberler