14 ADIMDA KOMBİ BAKIM KILAVUZU

14 ADIMDA KOMBİ BAKIM KILAVUZU

Sıcak havaların etkisini azaltmasıyla birlikte kombi bakımı için hazırlıklar başladı. Isınmanın olmazsa olmazı kombilerin bakımsız kullanımı, tüketiciye kabarık doğalgaz faturası ve beklenmedik sorunlarla geri dönüyor. Baymak Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Betül Başkır bu olumsuzlukların önüne geçebilmek için kombilerin konusunda uzman yetkili servisler tarafından bakımının yapılmasını tavsiye ediyor. Bakımın yakıt tasarrufu kadar olası arızaların da önüne geçebileceğinin altını çizen Başkır rastgele numaralardan gelen bakım teklifleri aramaları konusunda da kullanıcıları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Baymak tüm kombiler için hazırladığı “14 Adımda Bakım Kılavuzu” ile kullanıcıları bilgilendiriyor.

Soğuk havaların yaklaşmasıyla birlikte kombi bakımının, uzun yaz döneminin ardından çalıştırılmadan önce yapılması gerektiğinin altını çizen Baymak Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Betül Başkır, tüm parçaların kontrol edilerek temizlendiği bakım çalışması için en uygun dönemin sonbahar olduğunu ifade etti. Kombi ya da merkezi sistemin bakımının düzenli yapılmasının doğalgaz tasarrufu sağlarken cihazın da ömrünü uzatacağını belirten Başkır sözlerine şu şekilde devam etti: “Bakımı yapılan kombi cihazın üretici firma değerlerinde maksimum verimle çalışır. Böylece gerektiği kadar ısıtmayan ve bakımsızlıktan verim kaybına neden olan doğalgaz sisteminin aksine sizi yüksek faturalardan korur. Sorunsuz çalışan bir ısıtma sistemi verimli ısınma demektir. Bakımı yapılmayan kombiler sadece yüksek doğalgaz faturalarına değil, can ve mal tehdidine de yol açabilir. Bu olumsuzlukların önüne geçebilmek için tüketicinin kombi bakımını aksatmaması gerekmektedir.”

“Sizi her arayan numaraya güvenmeyin!”

Kombinin yılda en az bir kez bakımının yapılması gerektiğini vurgulayan Başkır, rastgele numaralardan gelen bakım teklifleri konusunda da dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıyor. Başkır; “Yapılan bakımla birlikte sadece yakıt tasarrufu değil, olası sorunlar da tespit edilip daha maliyetli arızalara yol açması engellenebilir. Ancak bakım konusunda dikkat edilmesi gerekilen en önemli nokta bakımın sadece firmanın uzman yetkili servisleri tarafından yapılmasıdır. Bu noktada kombinizin üzerinde yazan servis numarası veya firmanın web sayfasında bulunan numaralar aranmalıdır. Kombi markanızın sizi yönlendirmediği veya merkezlerden yetki belgesi konusunda onay almadığınız servislere ve sizi arayan rasgele numaralara güvenmeyin. Baymak, Türkiye geneline en iyi hizmeti sunması için yılda 2 bin saate ulaşan eğitimlerle donatılmış geniş servis ağıyla kullanıcılar için büyük önem taşımaktadır.”

“Temizlik Yukarıdan aşağıya doğru yapılmalı”

Kendisini Yetkili Servis olarak tanıtan kişinin, müşteri tarafından yetki belgesi kimlik kartı görülmek suretiyle emin olunmalıdır. Uzman yetkili servis, kombi bakımı için ilk olarak tüketicinin mevcut olan sorunlarını öğrenmeli. Kombi, gaz, sıcak su tesisatı ile kalorifer devresi kontrol edilmeli. Bu incelemelerin ardından tüketiciye detaylı bilgiler verilerek işlem konusunda anlaşma sağlanmalı. Kombi yıllık bakımı sırasında kalorifer devresi dönüş hattı üzerindeki filtre sökülerek temizlenmeli. Filtre temizliği zannedilenden çok daha önemli bir konu. Eğer filtrenin bakımı zamanında yapılmazsa içinde biriken pislikler cihaza su dönüşünü tıkayabilir.Bu yüzden ilk adımda cihazın iç temizliği sağlanmalıdır.”

Ardından çakmak elektrot ayarı ile iyonizasyon çubuğu ayarları yapılmalı; su ve gaz kaçak testi uygulanarak varsa yıpranmış contalar yenisiyle değiştirilmeli. Bakım sırasında özellikle gaz hattı contası mutlaka yenilenmelidir. Kazanlarda genel kontroller ve temizlikler yukarından aşağıya doğru yapılmalı ve her parça fiziki olarak kontrol edilmeli, bağlantı boruları dahil gaz kaçak testi yapılmalıdır. Gaz yakıtlı cihazların montaj edildikleri alanlarda havalandırma menfezleri bulunmalıdır. Bu menfezler asla kapatılmamalı ve periyodik olarak bakımları yapılmalı. Premix teknolojiye sahip kombilerde de baca gazı analizleri yapılmalı ve çevreye atılan gaz emisyonları da kontrol altına alınmalıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise baca yüksekliğidir. Baca yüksekliği 4 metreden az olanlara bacalı kombi ya da şofben bağlanılmamalıdır.

14 Adımda Kombi Bakımı

Yetkili Servis eğitimleri kadar kullanıcıların da bilgilendirilmesinin önemini vurgulayan Baymak Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Betül Başkır, kombi sahibi her kullanıcı için kombi bakımının 14 adımda takip edilebileceğini belirtiyor.

1- U manometre ile gaz basınç ve kaçak testi / kontrolü

2- Modülasyon ve kapasite ayarlarının yapılması

3- Filtre, vana kontrol ve temizliği

4- Baca ve baca grubu bağlantılarının kontrol/ temizliği

5- Ortamın hacim ve havalandırma kontrolleri

6- Sızdırmazlık kontrolü ve hava alma

7- Cihazın içindeki genel parçaların dış temizlikleri

8- Sirkülasyon pompasının kontrol ve temizliği

9- Elektriksel kontroller ve oksidasyon temizlikleri

10- Genleşme tankı sağlamlığı ve hava basınç kontrolü

11- Yanma odası, brülör grubu ve ana eşanjör kontrol ve dış temizliği

12- Üç yollu vana kontrol ve temizliği

13- Hidrolik grup dış temizliği

14- Elektrik voltaj, su basınç ve gaz basınç değerlerinin ölçümü

İlgili Haberler

Kombide Atık Su Sorununa Çevreci Çözüm

Kombide Atık Su Sorununa Çevreci Çözüm

İzmir’de Başlayan Sosyal Sorumluluk Projesinde Hedef Tüm Türkiye Sürdürülebilirlik yaklaşımı çerçevesinde İzmir’de bir kurumsal sosyal sorumluluk…
Baymak’a “En Teknolojik Kombi” Ödülü

Baymak’a “En Teknolojik Kombi” Ödülü

İklimlendirme sektöründe dijital dönüşümün öncülerinden olan Baymak, bu yıl beşincisi düzenlenen Tech Brands Türkiye Ödülleri’nde, En…
Baymak Satış ve Pazarlama Direktörü Pınar Canlı: “Geçen Yılı Yüzde 65 Oranında Büyüme İle Kapattık”

Baymak Satış ve Pazarlama Direktörü Pınar Canlı: “Geçen Yılı Yüzde 65 Oranında Büyüme İle Kapattık”

İklimlendirme sektörünün güçlü markalarından Baymak; bayileri, iş ortakları ve çalışanlarıyla 2024 Kick-Off Organizasyonu’nda biraraya geldi. Düzenlenen…